Budohistorik

Välkomna på förbundets kurs i Budohistorik!

Kursen syftar till att stärka den allmänna kunskapen om vårt arv inom Budo och Karatens historia. Kursen är öppen för alla karatekas från 16 år och uppåt och är också en del av förbundets certifierande utbildningsstege. Kursledare är Hardy Holm, ordförande i Budokommittén

Kursen tar upp följande:

Karatens historia
Från en obskyr företeelse i en liten ögrupp till en konstart utövad över hela världen. Muntlig tradition och tidiga skrifter genom linsen av modern forskning

Karatens filosofi
Filosofi är ett stort och vitt begrepp och är en viktig del i vårt arv. Filosofin utgör en skiljelinje mellan simpelt våld och och en personlighetsutvecklande konstart. Vi har valt att presentera en bild av filosofin genom karatens fader, Gichin Funakoshi, som efterlämnade 20 principer omfattande decennier av studier och tankar.

Bushido – Krigarens Väg
Nästan alla som tränar kampkonst har kommit i kontakt med detta hedersbegrepp som skulle vägleda samurajen till att efterleva moraliska regler även i strid. Många av dessa regler genomsyrar ännu idag många  dojo. Vilka var dessa regler? Vem fastställde dessa?  Varför är de fortfarande viktiga?

Bubishi och den tidigaste karatelitteraturen
Ett av de mest kända verken kopplat till karate var den mytomspunna Bubishi. Flera översättningar och tolkningar finns, men den är fortfarande mycket svår att förstå. Vi försöker ledsaga er genom Bubishi och ge redskap hur den kan användas för fördjupade studier.
Vi presenterar också den tidigaste karatelitteraturen. När kom den och vad innehöll den?

Är du intresserad av att arrangera eller delta? Hör gärna av dig till [email protected] eller [email protected].