RIG Karategymnasiet

Kombinera Karate och studier!

Vårt Riksidrottsgymnasium (RIG), kallat Karategymnasiet, har funnits sedan 2002 och erbjuder möjligheter till att kombinera vanliga gymnasiestudier med en utveckling inom karate som elitidrott för både Kumite och Kata. Vi välkomnar elever från hela landet med möjlighet till boende i Stockholm. 

Ansök här >>

Ansök senast 1/12 året innan den Hösttermin du vill börja. Dvs om du går i 9:an 2022, söker du senast 1/12 2022 för HT 2023

På RIG Karategymnasiet får du tillgång till bra träningsanläggningar, högkvalificerade tränare och tillfälle att utveckla din talang i tävlingskarate på skoltid.
Förutom träning och tävlingserfarenhet som elitidrottare, får du utbildning i träningslära, näringslära, anatomi, idrottsskador, rehabträning, antidoping och idrottspsykologi. 
RIG är en del i förbundets officiella Elitidrottsverksamhet och du får också möjlighet att samverka med karatelandslaget.
Träning och tävling ingår i utbildningen enligt Karategymnasiets läroplan, utifrån WKF:s regelverk och Svenska Karateförbundets kravprofil enligt OS-perspektiv.

Under din tid som RIG-elev omfattas du av skolans och förbundets plan för sjukvård och idrottsmedicinskt stöd samt av SKFs föreningsförsäkring och RFs Olycksfallsförsäkring för elever vid Elitidrottsgymnasier. RIG-elever sponsras med utrustning av Svenska Karateförbundet och samarbetspartners.

RIG är förlagt till Fredrika Bremergymnasiet i området Haninge, strax söder om Stockholm stad, med bra förutsättningar för pendling och kommunikation. 
Skolan är en erkänd anläggning för elitidrottsutbildningar och flera kända karateprofiler, landslagsutövare och internationella medaljörer har gått här, som t.ex. Gülsah Akdag, Sadik Sadik, Bleard Amagjekaj, Sabina Lääveri, Lisa Rasmusson och Nematollah Noori. Majoriteten av eleverna idag representerar Sverige i Landslagets Juniortrupp.

Även inom andra idrotter, har man startat sina framgångsrika karriärer här, som t.ex. Sarah Sjöström i simning. Den sunda idrottsmiljön genomsyrar den dagliga verksamheten och det ges också möjligheter till samarbeten och utbyten idrotter emellan.

Läs mer om Fredrika Bremer >>
Läs mer om Haninge >>


Uttagning
Karategymnasiet har riksintag från hela landet och här bor du i första hand på internat. Uttagningen görs av Svenska Karateförbundet och Fredrika Bremergymnasiet i samverkan. Du måste ha betyg för att vara behörig till gymnasieskolan. I övrigt grundas uttagningen på att du har förutsättningar och vilja att utvecklas inom ramen för skolan och RIGs läroplan, snarare än den nivå du är på just nu.


Teamkänsla
För oss på Karategymnasiet är det viktigt att gruppen hjälper och stärker varandra under utbildningsåren. Förutom våra studier reser vi också på läger och tävlingar tillsammans, där vi stöttar varandra i våra satsningar. Varje vår, innan höststart, har vi därför en kick-off för nya och befintliga elever för att ge bästa möjliga start på din elitidrottsutbildning och att du som ny ska känna dig välkommen. Vi genomför också team-stärkande aktiviteter då och då under studietiden. Läs mer om vårt förhållningssätt i våra riktlinjer via länken nedan.

Hur vill vi ha det? Policy för Karategymnasiet >>


Vad händer om jag inte når elit?
Det är viktigt att förstå att när man söker till RIG så går man in i en satsning att vilja bli elitidrottare, det är den motivation du behöver ha när du söker för att klara av dina studier. Vi vet dock av erfarenhet att alla som går på RIG inte når elit, av en eller annan orsak. Om du gör ditt bästa och det inte räcker hela vägen fram, så är du med de kunskaper du fått oavsett en stor tillgång för svensk karate. Vi har före detta elever som idag är mycket duktiga föreningsledare och instruktörer, domare och distriktstränare. Allt detta är viktiga stöttepelare för utvecklingen av svensk karate som helhet och det kommer alltid finnas plats för den som vill fortsätta med karate genom livet. 

Välkommen med din ansökan och lycka till!

F.d. RIG-elev Nematollah Noori på J-VM 2022.