NIU – Karate i Umeå

Svenska Karateförbundet startade hösten 2019 i samarbete med Umeå Elitidrottsgymnasium en nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) i karate, inriktning kumite. 
Vi erbjuder en unik möjlighet att kombinera studier med en elitsatsning på karate i norra Sverige. För att ansöka om en plats på NIU ska du vara medlem i en förening som tillhör distriktet Övre Norrland. NIU erbjuder en anpassad miljö för dig som vill utveckla din tävlingskarate mot nationell elit, dvs att kvalificera på en sådan nivå att du kan placera dig på SM i Karate och därmed konkurrera om en plats i landslaget. 

Mål och syfte med NIU Karate
NIU Karate har till uppgift att ge unga karatekas förutsättningar till att kombinera studier med en satsning på karate som elitidrott. 
NIU Karate är stiloberoende och all träning, tävling och grenspecifik undervisning skall utgå från WKFs regelverk.
NIU Karate vänder sig till elever i norra Sverige, som anses ha förutsättningar att nå internationell elit som senior. 
Primära målet inom NIU Karate är att inom sin studietid tävla på officiella SM med sådant resultat att man bli uttagningsbar till utvecklingstruppen i Svenska Karatelandslaget i Kumite. Sekundärt mål är att bli framgångsrik inom distriktslag tillhörande SDF Övre Norrlands Karateförbund, ÖNKF, med sådant resultat att man blir rekommenderad till utvecklingstruppen i Svenska Karatelandslaget i Kumite.

Träning på elitnivå
Som elev på Umeå Elitidrottsgymnasium kommer du att läsa tillsammans med likasinnade från andra idrotter och får möjlighet till träning i tillgängliga, fräscha och välutrustade lokaler. Du får ta del av en utvecklingsmiljö med en erfaren och välmeriterad stab av tränare och lärare som är vana vid den anpassning som krävs för att kombinera studier och idrott. Som NIU-elev är du en ambassadör för svensk karate med förtroende från Svenska karateförbundet.

Läs vår policy för NIU Karate >>

Boende och personal
Elever som flyttar till Umeå för att börja på NIU har möjlighet att bo på elevhem eller i någon av skolans 30 lägenheter. Skolan har en heltidsanställd elevboendekoordinator som fungerar både som ett stöd till elever som flyttar hit och som en naturlig kontakt för föräldrar. Elitidrottsgymnasiet har även ett eget elevhälsoteam. 

Mer information om skolan: https://www.skola.umea.se/skolor/gymnasieskolor/maja-beskowgymnasiet/sidor/studera-hos-oss/umea-elitidrottsgymnasium/nationellt-godkanda-idrottsutbildningar/karate.html

Ansökan
Ansökan görs genom att skicka ett mejl med namn, kontaktuppgifter, meriter samt ett personligt brev till [email protected] och [email protected] senast 1 december. Under december eller januari månad kommer de att få en kallelse till personlig intervju och test och besked om preliminär intagning för att sedan få det slutliga beskedet i månadsskiftet juni/juli.
OBS! Ansökan till Umeå Elitidrottsgymnasium ska sedan göras i vanlig ordning till antagningsenheten i din kommun som sedan skickar denna till Umeå kommun.

Kontakt

Simon Adolfsson, lärare specialidrott (karate): [email protected]

Henrik Ragnvaldsson, rektor
090-16 24 05, [email protected]