Svenska framgångar på Senior-EM i Guadalajara!

Ett brons och två topp tio placeringar gör EM 2023 till ett ett av de starkaste på många år.

Sverige hade fina framgångar på årets EM. Summerat blev det två bronsmatcher samt mycket nära ytterligare en bronsmatch. Det var flera fina individuella prestationer med tanke på den svåra lottningen för några av våra tävlande. Det slutade med ett brons, en 5:e plats och en 7:e plats vilket innebär att det blev ett av de bättre Europamästerskapen för Sverige på flera år. Tillsammans med resultaten från Kadett, Junior & U21-EM tidigare i år, ser vi en positiv utveckling för svensk landslagskarate. 

Den största bragden stod Anna-Johanna Nilsson för som vann bronset i Kumite -61 kg. Efter vinster mot Finland och Rumänien, förlorade hon efter en jämn match mot Tyskland som senare vann. I återkvalet slog Anna-Johanna först Polen och därefter väntade bronsmatchen mot Turkiet (vinnare i Series A Konya och U21-VM 2022). Det blev en jämn match där båda tävlande sökte öppningar. I slutskedet kunde Anna-Johanna utnyttja en situation och satte en spark. Med 3-0 i ledning kunde Anna-Johanna säkra hem matchen under de sista sekunderna.   Anna-Johanna har sedan tidigare ett brons på U21-VM, ett brons på Series A, ett silver på Premier League i höstas och flertalet placeringar, men detta är hennes första medalj på ett seniormästerskap. Ett stort grattis!

Medaljceremoni i Kumite – 61 kg. På bilden t.v. ses också svenska Generalsekreteraren Sarah Wennerström Cedercrona som fick äran att dela ut medaljen till A-J.

Även Anthony Vu stod för fina framgångar i herrarnas kata. 17-årige Anthony som var en av de yngsta deltagarna i klassen slog sig fram till bronsfinal efter att ha gått starkt genom tre omgångar. I bronsfinalen mötte han schweiziske Yuki Ujihara som är rankad 8 i världen och har två EM-brons sedan tidigare. Trots en mycket stark kata så slutade poängen 41,8 (SUI) – 41,2 (SWE) och Anthony landade på en mycket imponerande femteplats. Att som junior lyckas så bra på senior-EM är en riktigt stark prestation. I sammanhanget var det över 30 år sedan Sverige tog medalj i kata på ett senior-EM. 

Anthony Vu stod för en mycket stark prestation i Kata och slutade femma på EM 2023.

Ricky Haag var ytterst nära en bronsmatch men som slutade 7:a. Efter att ha slagit Georgien och Skottland fick han se sig besegrad av Turkiets Erman Eltemur som senare gick till final. I återkvalet vann han först över Schweiz och i nästa match mot hemmanationen Spanien ledde Ricky med 5-3 men blev tyvärr diskvalificerad genom ett mycket ifrågasatt domslut när det var 25 sekunder kvar. Så nära… Bra kämpat Ricky!

Ricky Haag i sista matchen mot Spanien.

Flera av landslagets tävlande mötte svårt motstånd och gjorde fina prestationer. Tyvärr räckte det inte till vidare avancemang för Loren Zarei, Alexandra Haag, Nemat Noori, Mohammed Alnmer och Jimmy Haag. Matilda Rosenlind som deltog i lag, vann sin match efter en stark insats mot Skottland. 

Sammanfattningsvis åker Sverige hem från EM med ett brons samt en hårsmån från ytterligare medaljer. Tack till alla er i truppen för ett mycket bra mästerskap!

Fr.v. Ricky Haag, Jimmy Haag, Nemat Noori, Alexandra Haag, medicinare Kim Siljebäck, Förbundskapten Emilio Merayo, Anna-Johanna Nilsson, Mohammed Alnmer, Matilda Rosenlind, Loren Zarei och Anthony Vu. Bakom kameran finns sportchef Patrik Nilsson.