Budohistorik tog plats i Mariefred

Budokommittén fångade vårt uppmärksamhet denna soliga sommardag, söndagen den 26/5, i Mariefred när de avhöll en heldag med temat Budohistorik. Det är en diplomerande heldagskurs som är en del av förbundets utbildning, med syftet att sprida och förvalta de kunskaper som finns till grund för vår idrott och förankra Karatens historia och kultur i vår tid.

20 personer från våra medlemsföreningar deltog och vi drogs med i en vindlade resa tillbaka i tiden där Lars Fidler och Hardy Holm guidade oss genom historien bakom vår kampkonsts historia.

Vi fick en grundlig genomgång av begrepp som shu-ha-ri utifrån historisk och språklig förståelse och legenderna som ligger till grund för karate, speglat mot historiska fakta och vad vi faktiskt kan veta idag, utifrån vad som finns bevarat.

Begrepp som bushido och dess historiska kontext vecklades ut i detalj och vi fick en förståelse kring tidig litterära verk som Bubishi och Hagekure.

Det var tydligt efter en heldag tillsammans, inklusive trevlig lunch och fikapauser, att vi endast fått en liten glimt av allt spännande vår karate-do bottnar i. Hardy och Lars är kunniga och professionella ambassadörer för den filosofiska och historiska skatt som vi kan ta del av genom vår karate-resa. Det finns lika mycket intellektuell träning som fysisk och en del av insikten efter utbildningen är att vi behöver båda för att förstår Karate i sin helhet.

Ni kan kontakta Budokommittén direkt om ni framöver vill boka in en kurs till er förening där ni också får tillfälle att fördjupa era kunskaper kring filosofin och historien om Karate. Kom också ihåg att ni kan söka medel för att täcka kostnader för att anordna eller delta vid kursen.